Home / Series / Sápmi Sessions / Aired Order /

All Seasons

Season 1

Season 2

  • S02E01 Loreen möter Ingá-Máret Gaup Juuso

    • January 20, 2014
    • SVT

    I premiäravsnittet av Sápmi Sessions andra säsong träffas eurovisionvinnaren Loreen och jojkaren Ingá-Máret Gaup-Juuso för första gången för att på tre dagar skriva en helt ny låt tillsammans i den lilla övergivna fjällbyn Vássijávri. Ingá-Máret är trots sin unga ålder en av Sápmis allra mest hyllade traditionella jojkare. Hon kommer från finska Karesuando började redan som fyraåring jojka tillsammans med sin släkt hemma vid köksbordet. Under de senaste åren har hon jobbat med musiker från hela världen och turnérat i länder som Japan, Indien och Tyskland. Ingá-Márit arbetar också som skådespelare och har flera gånger spelat med den samiska nationella teatern. Flerfaldigt prisvinnande Loreen är en av Sveriges allra största världsstjärnor. Hennes karriär startade i talangtävlingen Idol och fick sitt internationella genombrott när hon 2012 vann Eurovision Song Contest med “Euforia”. Samma år släppte hon sitt första album Heal. Loreen har tidigare samarbetat med bland andra Anderas Kleerup.

  • S02E02 Aki & King Fari Band möter Maxida Märak

    • January 27, 2014
    • SVT

    De träffas för första gången i den övergivna fjällbyn Vássijávri – jojkaren Maxida Märak och rapparen Aki från Labyrint. I veckans avsnitt får vi följa deras tre dagar tillsammans och vägen mot en helt ny låt. Aki är en av Sveriges allra vassaste rappare, en fantastisk berättare och samtidsskildrare. Hans berättelser utgår ofta från livet i Gottsunda där han är uppvuxen och Alby där han bor nu. Aki har har hittills varit mest känd genom sin grupp Labyrint, men för något år sedan släppte han sin första singel som solo “När solen går ner” som på bara ett år spelats 29 miljoner gånger på Spotify. Med sig till Sápmi Sessions har han också sina kompisar i reggaebandet King Fari Band. Rap och reggae alltså. Och jojk. Maxida Märak från Jokkmokk är musiker, skådespelerska och konstnär. Hon är ett lysande talang på Sápmis stjärnhimmel och en av de mest lovande nya jojkarna. Maxida har gjort sig känd som en kompromisslös protest-jojkare och är en av de mest aktiva i kampen mot gruvindustrin i Sápmi.

  • S02E03 Ane Brun möter Mari Boine

    • February 3, 2014
    • SVT

    Akustiska singer-songwriters, jojk och kampsång. Två världsstjärnor möts den här veckan i Sápmi Sessions studio för att skriva och spela in en helt ny låt tillsammans. Trots att Mari Boine växte upp i ett hem där musik var helt förbjuden har hon de senaste 30 åren varit en av Sápmis och Norges största och mest lysande stjärnor. Hon har turnérat ett oräkneliga varv runt jorden, släppt skiva efter skiva, blivit frimärke i Norge, sjungit på norska kronprinsens bröllop, vägrat sjunga på OS-invigningen i Lillehammer och blivit prisad så många gånger att det knappt går att räkna. Redan när Ane Brun var liten visste hon vem Mari var och lyssnade på hennes låtar. Ane är uppvuxen i Molde men flyttade till Stockholm för 13 år sedan för att satsa på musiken. Sedan dess har hon släppt sex studioalbum, samarbetat med artister som First Aid Kit och Peter Gabriel och blivit en av Sveriges mest betydande låtskrivare och sångerskor.

  • S02E04 Niillas Holmberg och Deportees

    • February 24, 2014
    • SVT

    De möts för första gången i den övergivna fjällbyn Vássijávri för att tillsammans försöka skriva och spela in en helt ny låt tillsammans. I veckans program: en hyllad djup röst från norra Finland och ett prisat popband från Umeå. Niillas Holmberg och Deportees. Deportees är ett av Sveriges allra bästa och mest omtyckta popband, där medlemmarna också spelar med andra artister som Lykke Li, Phoenix och Invasionen. Bandet leds av bröderna Peder och Anders Stenberg, två fantastiska musiker och låtskrivare med flera priser från Grammis och P3 Guld hemma i hyllan. Niillas Holmberg, 22 år, från norra Finland är poet, författare och musiker. Niillas hyllas av alla på den samiska scenen som nästa stora världsstjärna. Han har turnérat i länder som Colombia och Indien och har redan släppt två skivor och två böcker.

  • S02E05 Slincraze möter Mohammed Ali

    • March 3, 2014
    • SVT

    I avsnittet möts rapparna Slincraze och Mohammed Ali för första gången. Tillsammans har de tre dagar på sig att skriva och spela in en ny låt. Hyllade hiphop-duon Mohammed Ali är Moms (Mohammed Anwar Ryback) och Alias Ruggig (Rawa Farok Mohamed Ali) och har sina rötter i Flemingsberg söder om Stockholm. Mohammed Ali är en del av Redline-kollektivet och har sedan 2009 släppt ett mixtape “Vi” och en skiva “Processen”. Mohammed Ali berättar i sina texter på ett unikt sätt om vår samtid. Duon har också med sig superproducenten Mack Beats upp till Vássijávri. Nils Rune Utsi, mest känd under sitt artistnamn Slincraze, är 22 år gammal och en av de första i Sápmi att rappa på samiska. Slincraze växte upp i den lilla byn Maze i nordligaste Norge där de allra flesta pratar samiska som förstaspråk och arbetar med renskötsel. I sitt pojkrum började han i hemlighet skriva texter och rappa. Han gjorde sin första spelning på den samiska musikfestivalen “Sápmi Grand Prix” när han var 14 år gammal med en låt han hade skrivit om mobbning. Bara några få visste att han var svårt mobbad och spelningen blev en väckarklocka för alla runt honom, och ett långfinger åt hans klasskompisar hemma. Sedan dess har han aldrig slutat skriva och spelningarna har blivit fler och större. Han har värmt upp för Snoop Dogg i Tromsö, spelat för Roskilde och i somras gjorde han sin första spelning i USA. Slincraze berättar på ett alldeles eget sätt om det moderna Sápmi 2014 och berör ofta ämnen som politik, språk och orättvisor.