Home / Series / Marie Terezie / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Část první

    • December 27, 2017
    • Česká televize

    Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. (Česká Televize)

  • S01E02 Část druhá

    • December 28, 2017
    • Česká televize

    Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká Televize)

Season 2

  • S02E01 Část třetí

    • January 1, 2019
    • Česká televize

    Druhá řada minisérie navazuje dvěma novými díly, v nichž se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící ze severu od Fridricha, ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Prahu a dostanou se až k Linci. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce získat svého syna Františka zpět na svou stranu, i kdyby to mělo znamenat oslabení či porážku Habsburků. K Mariině znepokojení se zároveň ve Vídni rozmáhá hazard a František se čím dál více věnuje nejen jiným ženám, ale také jakémusi, z Mariina pohledu pochybnému, podnikání... (Česká Televize)

  • S02E02 Část čtvrtá

    • January 2, 2019
    • Česká televize

    Kinský přijíždí za panovnicí s důkazy proti Trenckovi za jeho zvěrstva, která panduři v zemi napáchali, a nechá ho uvěznit. Na popud pátera Johanese, který Marii přesvědčuje, že Bůh její země opustil, založí Marie mravnostní policii. A papežský nuncius Johanese žádá, aby pod rouškou stráže mravnosti sledoval Františkův spolek. Mravnostní policie řádí, a když František zjistí, že Johannes do Říma odeslal seznam všech jeho obchodních partnerů, roztržka mezi manželi vrcholí. Marie poprvé rodí sama, bez přítomnosti Františka. Je nešťastná, cítí se osamělá a ztracená, přesto odjíždí k vojsku pozvednout morálku. U armády se setká s doktorem Van Swietenem, který jí otevře nové obzory. Seznámí se s kapitánem Hádikem, s nímž pod vlivem mimořádných okolností před bitvou o Prahu stráví noc. Po návratu domů řeší problémy státu i manželství. Chce omezit Johannesovu moc, ale nelítostný páter zná její tajemství... (Česká Televize)

Season 3

  • S03E01 Část pátá

    • January 1, 2022
    • Česká televize

    Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky.