Home / Series / Havets Helter / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Episode 1

    • September 21, 2010
    • Viasat 4

    I første episode blir vi kjent med ungkaren Ari Pietikainen, halvt finnmarking og halvt finne bosatt i Måsøy kommune. Han har mange år som skipper på Nordlys bak seg, og tar nå en risiko når han fisker helt inn mot russergrensa. I samme farvann blir vi med kystvakta når de oppdager en russisk tråler de mistenker for å ha dumpet fisk ulovlig. Litt mindre erfarne til havs er de tre kompisene Kjell Olav Rugseth, Thomas Høyseter og Carl Ivar Berger fra Asker. De har sagt opp de trygge jobbene sine i Oslo for å flytte til Honningsvåg for å fiske kongekrabbe, men er de forberedt på hva som venter dem? Skipper Roger Haugen og mannskapet på det 190 fot store skipet Kvitbjørn er godt vant med hav, vær og vind. Men har de fiskelykke?

  • S01E02 Episode 2

    • September 28, 2010
    • Viasat 4

    Ari Pietikainen får problemer med Fiskeridirektoratet når han kommer i land. Han blir utsatt for en rutinekontroll, men vet ikke om han har papirene i orden. Han har fisket nær russergrensen, og direktoratet vil sjekke om han har fisket på lovlige plasser på kartplotteren hans. Uheldigvis ryker maskinen og representantene fra Fiskeridirektoratet tar den med seg til Vadsø, og Ari kommer seg ikke ut på havet igjen. Asker-gutta kommer seg et hakk nærmere fiskerdrømmens fullbyrdelse og deltar på sikkerhetskurs. Kompisene holder en heidundrende avskjedsfest i Oslofjorden. Kystvakta drar til Bjørnøya for å levere proviant til de som bor der, og det blir i tillegg tid til litt nakenbading.

  • S01E03 Episode 3

    • October 5, 2010
    • Viasat 4

    Ari har blitt fratatt kartplotteren sin av fiskeridirektoratet, og han blir liggende ved kai. I frustrasjon over et regelverk han har vanskeligheter med å leve opp til, har han i all uhøytidelighet bestemt seg for å holde et kurs for mannskapet. Der skal de lære seg hvordan de både veier og gjenoppliver krabbene. Nabobåten til Ari, Forsøljenta, drives av Jacob West. Jacob har over 40 års erfaring med fiske, men må dra på havet alene siden Ari ikke har kartplotteren sin. De er som regel to båter ute samtidig i tilfelle en farlig situasjon skulle oppstå. Ute alene på havet oppstår nettopp en slik farlig situasjon. Kystvakta har dratt fra Bjørnøya og har kommet opp til den lille øya Hopen på sørøstsiden av Spitsbergen. Her skal de levere helikopterdrivstoff til andre helikoptere i tilfelle det oppstår behov for redningsaksjoner til havs. Gutta fra Asker er ferdige med alt av forberedelser og har dratt opp til Varangerbotn i Øst-Finnmark for å hente den nye båten de har kjøpt på internett. Siden de aldri har fisket krabber før har fiskeren Edgar, som de kjøper båten av, sagt seg villig til å ha et "krabbekurs for dummies" for gutta.

  • S01E04 Episode 4

    • October 12, 2010
    • Viasat 4

    Gutta fra Asker har sin første tur på havet med sin egen båt Donna. Edgar Olsen, fiskeren de kjøpte båten av, er med for å lære dem å bruke utstyret. Deretter legger de, helt alene, ut på en ti timers lang seilas mot Vardø. Med en radio de ikke får til å fungere og en GPS de har vanskeligheter med å forstå, seiler de usikkert mot bestemmelsesstedet. Ari Pietikainen kommer seg endelig til sjøs når han får låne en kartplotter av en av nabobåtene. Teinene er imidlertid ikke så enkle å finne i tåken som er så tykk at de kun har ti meter sikt, og vinden blåser stiv kuling. På kvelden steller Ari i stand en uhøytidelig ekspedisjon i Nansens fotspor til Nordpolen. Kvitbjørn har en tøff dag på jobben. Med null krabber i teinene er det bra at guttene har garantilønn. Det kommer godt med når de øltørste karene går i land i Båtsfjord, og Steffen erklærer: "lock away your wives and your daughters, 'cause we're coming ashore!"

  • S01E05 Episode 5

    • October 19, 2010
    • Viasat 4

    Med stiv kuling og masse sjø på havet er det lett å bli sjøsyk for de fleste på en båt som Nordlys. Men selv om nevøen til Ari, Kalle, spyr over rekka klarer mannskapet å ta den siste teina opp for sesongen. Gutta fra Asker bestemmer seg for å dra videre fra Vardø. Selv om gutta finner greit frem til Berlevåg, er fortsatt jobben med å legge til brygga en utfordring. Per Asbjørn Werstad og hans mannskap på Uregutt holder til i Lofoten og driver med hvalfangst. Båten er straks ferdig med kvoten sin for sesongen, og selv om været ikke er det beste, er alle ivrige etter å få ferie og de prøver seg utpå likevel. Kvitbjørn drar fra Båtsfjord etter en ganske hard tur på byen for mannskapet. Mannskapet drar ut på en av sine siste turer for sesongen, og nå bør krabbene vise seg snart.

  • S01E06 Episode 6

    • October 26, 2010
    • Viasat 4

    Alle på Kvitbjørn er i godt humør etter at de har fått krabbe. De prøver lykken igjen, og mens de setter ut teinene får Glenn øye på et nødbluss som henger på himmelen. I Vestfjorden i Lofoten benytter Per Wærstad og mannskapet på Uregutt seg av sesongens siste sjanse til å få hval. I Hammerfest ligger båten Korsnesfisk. Jens Kristoffersen er skipper på båten som driver med seifiske. En unggutt på båten har akkurat skadet seg og må på sykehus, og Jens jobber hardt for å få en erstatter. Gutta fra Asker har bare én etappe igjen før de når sitt fremtidige hjemsted Honningsvåg. Etter 40 timer sammen ombord i en liten båt begynner selv de mest intime aktivitetene å bli allemannseie. Med nydelig utsikt og et enormt hav som toalett godtar man det meste. Vel fremme i Honningsvåg har pressen fått nyss om at tre unge gutter fra Østlandet har ankommet. De øyner muligheten til å få døpt båten, men det er tydeligvis lettere sagt enn gjort.

  • S01E07 Episode 7

    • November 2, 2010
    • Viasat 4

    Kystvakta skal inspisere en russisk tråler, og ombord i skuta sjekker de trål, fryselager og fangst. De finner ut at båten har en trål som ikke er slik den skal være og gir skipperen og mannskapet beskjed om at de må sy om trålen før de kan fortsette å fiske. Det viser seg at det ikke alltid er like lett å få russiske kapteiner til å godta straffen. Ombord i Korsnesfisk må unge Matz smøre seg med tålmodighet når det blir landligging for å få utstyr reparert. Ved kai venter også båten på nytt mannskap, og de er nå én mann for mye. Matz har ikke lyst til å bli på land, og har sine triks for å sjarmere skipperen. Asker-kompisene har endelig fått alt av tillatelser i orden og er klare for å sette sine aller første teiner. Litt startproblemer blir det når båten fusker litt og de holder på å få sitt eget tau i propellen. Ari er ferdig med krabbesesongen og gjør seg klar for vårens torskefiske. Etter en hard krabbevinter er utstyret slitt og krana må repareres. Han kommer seg ikke ut på havet og må dermed la Jacob gå på sjøen alene denne gangen.

  • S01E08 Episode 8

    • November 9, 2010
    • Viasat 4

    Gutta på MS Donna har problemer med strømmen ombord på båten. De får ikke ladet batteriene og må tilkalle profesjonell hjelp. Dynamoen som skal lade batteriene mens de er på havet er ødelagt, og de må skaffe en ny dynamo – noe som er lettere sagt enn gjort. En som har fikset problemene sine er Ari. Han har fått i orden krana og er klar for vårens første torskefiske. På dette fisket har han fått nytt mannskap, blant annet polakken Ryszard som kun kan 28 ord på engelsk. Mannskapet på Korsnesfisk jobber knallhardt for å få fangst i båten, og skipper Jens Kristoffersen skal levere fangsten på mottaket i Tufjord. Siden sønnen til Jens, 21 år gamle Sondre, en dag skal ta over båten, har Jens bestemt at det er han som skal ta kampen med den gjerrige sunnmøringen Pål denne gangen. På vei inn til sitt bestemmelsessted skal Kystvaktskipet Senja prøve skyteferdighetene på dekk. Når de etter hvert kommer til Longyearbyen synes de fleste det skal bli godt å komme i land, men for noen er det også litt vemodig.

  • S01E09 Episode 9

    • November 16, 2010
    • Viasat 4

    Ari har kjøpt det lokale fiskebruket på øya der han bor, Måsøy. Han mener selv at han kanskje var litt dum som bestemte seg for å ta over gjelden på flere millioner kroner, men han har et inderlig ønske om å få litt mer liv på øya. Mannskapet på hvalfangstskuta Uregutt har dratt inn til Henningsvær for å levere hval. Skipper Per har én hval i fryserommet og én på dekk. Han har bare avtale om å levere den som er frossen, men Per håper han kan få levere begge, noe det skal vise seg er vanskeligere enn først antatt. Hvalen på dekk er nemlig ikke avkjølt nok ennå. Gutta ombord i Korsnesfisk har ikke sovet på ett døgn og er helt utslitte. Det hjelper lite når skipper Jens finner en seistim som de må prøve å få opp. Gutta drar seg opp på dekk og Matz, minstemann, klarer så vidt å holde øynene åpne. Uheldigvis blir det en stor rift i nota, og den må repareres. Til slutt har mannskapet nesten ikke sovet på to døgn. Kameratene på MS Donna venter på at kjæresten til Carl, Ingeborg, skal komme på besøk, og ikke minst ta med seg en ny dynamo de har bestilt helt fra Porsgrunn. Å skifte ut den gamle dynamoen er imidlertid ikke det enkleste, og de må få hjelp fra Honningsvåg mekaniske verksted.