Home / Series / Beter van Niet / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Spiritualiteit

    • September 3, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komt: het trefwoord spiritualiteit in contactadvertenties; (bij)geloof in de sport; spiritualiteitsbeurzen; zoeken naar de zin van het leven; het goddelijke. INTERVIEWS met: - diverse ouderen - bezoekers en standhouders van een paranormale beurs - George Groot, swami/cabaretier - kardinaal Simonis - Een Belgische man

  • S01E02 Mooi worden

    • September 10, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komen: individualiteit en individualisering; borstvergroting; plastische chirurgie; kosten van schoonheidsingrepen; schoonheid en partnerkeuze; psychische oorzaken voor schoonheidsingrepen; schoonheid en geluk; schoonheid en succes; alternatieven voor mooi worden; een checklist van vragen te beantwoorden bij een opkomende neiging tot mooi worden. Marijke Helwegen, ervaringsdeskundige plastische chirurgie, houdt een toespraak over haar ingrepen. Met een foto-album met borsten voor en na vergroting en foto's van mooie mensen met lelijke partners, van mooie ongelukkige mensen en van lelijke succesvolle mensen. INTERVIEWS met: - ouderen over schoonheid vroeger; - dr. P. Velthuis, plastisch chirurg. ARCHIEFMATERIAAL: interview Katja Schuurman

  • S01E03 Rijk zijn

    • September 17, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komen het christendom, andere spirituele richtingen die godsdiensten opvolgen, geluk door rijkdom, zelfverrijking, gesprekken met ouderen over definities van rijkdom, het kopen van producten als de zin van het leven, het kopen van sandalen in een Amsterdamse winkelstraat, de bestedingsmogelijkheden van 250 euro (de prijs van de sandalen) in de Derde Wereldhulp, de levensstijl van rijke mensen, goede doelen, zorgeloos leven, het leven van mensen die een groot bedrag in de lotto winnen, vrijheid door geld, de slotconclusie (rijk worden: beter van niet) en de alternatieven voor de besteding van het kapitaal van de rijken. INTERVIEWS met: - ouderen over rijk worden en het leven van vroeger - schoenenverkoopster in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam over sandalen - S. Borren (Novib) over de bestedingsmogelijkheden van 250 euro in de Derde Wereldhulp - B. Post, lottowinnaarsbegeleidster, over de problemen en het gedrag van mensen die een groot bedrag in de lotto winnen - Jort Kelder, rijkeluisdeskundige, over het gedrag van rijke mensen (vakanties, entertainment)

  • S01E04 Creatief zijn

    • September 24, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komen: de individualisering sinds de jaren '60; argumenten om (niet) creatief te zijn; creativiteit vroeger; grote uitvindingen van de mens en hoeveel geld ze kosten; bijnadoodervaringen; creatief begraven. Met reportages over cursussen creativiteit en expressie en over creatieve manieren om begraven te worden, zoals in een zelfontworpen graf of i.a.v. een rouwclown; tips voor nuttiger activiteiten dan creatief te zijn; een checklist van vragen te beantwoorden bij een neiging tot creatief zijn. Met diverse foto's van o.a. de Challenger en het in brand staande World Trade Center in New York. INTERVIEWS hierover met: - enkele ouderen; - deelnemers creativiteitscursussen; - J. van Grunsven, ontwerper van eigen graf; - H. Kluijtmans, creatief ondernemer; - J. Halverhout, creatief kistenmaker; - R. van Wijngaarden, ritueel rouwclown. ARCHIEFMATERIAAL: schilderende chimpansee, concentratiekamp, varken in de bio-industrie, slaags geraakte voetbalhooligans, in de lucht schietende mensen, legbatterij.

  • S01E05 Jezelf zijn

    • October 1, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komt: individualisme; de voordelen van echtscheidingen; zelfontplooiing; karaoke; jonge vrouwen in de WAO. INTERVIEWS met: - ouderen over het leven vroeger en het zelfbewustzijn; - Fabiola (travestiet in Amsterdam) over zijn kledingkeuze. ARCHIEFMATERIAAL: fragment 'Karaoke', fragment 'NOVA/Den Haag Vandaag' over jonge vrouwen in WAO, improvisatie van sopraansaxofonist David Liebman.

  • S01E06 Kinderen nemen

    • October 8, 2003
    • NCRV

    Aan de orde komt: kinderen als statussymbool; het perfectioneren van kinderen d.m.v. beugels, remedial teaching en Ritalin; het doorgeven van genen; het recht op kinderen. INTERVIEWS met: - ouderen over het leven vroeger en de vanzelfsprekendheid van het krijgen van kinderen - Maarten van Rossem, historicus, over het gebrek aan motivatie om te werken aan een betere wereld ARCHIEFMATERIAAL: dikke mensen in badkleding aan het strand, diverse van lijken van oorlogslachtoffers en bootvluchtelingen; fragment 'Rondom tien' over vruchtbaarheidstechnieken.