De invloed van de Italiaanse renaissance op onze bouwkunst komt aan bod, en die is goed zichtbaar in Groningen. Ook de gotische bouwstijl is in Groningen veelvuldig terug te zien, zoals in de Martinikerk. Naast de bijzondere bouwstijl, is de binnenkant van de kerk op bijzondere wijze beschilderd met scènes uit het leven van Jezus. De beschilderingen zijn illustratief voor het leven in Groningen halverwege de 16e eeuw.
We gaan op zoek naar de Lodewijk XIV-stijl in Nederland. In de oudste straat van Hoorn zien we in de gevels van diverse panden deze stijl terug. Ook in de plaats Enkhuizen is deze stijl terug te vinden. Schuin tegenover de Drommedaris, het bekendste gebouw van Enkhuizen aan de oude haven, ligt het Snouck van Loosenhuis. Dat ook wel het mini-Versailles wordt genoemd.
In Utrecht staat de bouwkunst van de gotiek centraal, de bouwstijl van de donkere middeleeuwen. Deze bouwstijl vindt zijn oorsprong in Frankrijk. De Domkerk in Utrecht is een bekend voorbeeld van deze stijl.
De architectuur van de late 18e eeuw, het neoclassicisme, staat centraal. Een toonbeeld van het neoclassicisme in Haarlem is het huis van Pieter Teyler van der Hulst, waar nu het Teylers Museum is gehuisvest.
Een kennismaking met de bouwstijl van de Amsterdamse School. Deze stijl is op diverse plekken terug te vinden in de stad. Het Scheepvaarthuis is daar een goed voorbeeld van. Na de bouw van het Scheepvaarthuis is deze bouwstijl van grote invloed op de bouw in Amsterdam.
Op weg naar Maastricht maakt Paul Rem eerst een tussenstop in Beusichem en Susteren. Daar is de romaanse bouwstijl te zien. In Beusichem in de Johannes de Doperkerk en in Susteren in de Sint-Amelbergabasiliek. In Maastricht komt deze bouwstijl terug in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Nog zo'n indrukwekkend bouwwerk is de Sint Servaasbasiliek.
De Nederlandse barok doet in de 17e eeuw zijn intrede in Nederland. Deze bouwstijl is in Leiden terug te zien in het oude waaggebouw, ontworpen door architect Pieter Post. Nog zo'n belangrijk gebouw voor het aanzicht van Leiden is de Marekerk. Natuurlijk ontbreekt een wandeling door een van de bekendste straten van Leiden, Rapenburg, niet. Paul toont en vertelt de verhalen achter de gevels.
De bouwkunst in Hilversum kenmerkt zich op veel plekken door de bouwstijl van Willem Marinus Dudok. Dat is goed terug te zien in het Raadhuis van Hilversum. In diezelfde markante bouwstijl maakt hij een uitstapje naar Utrecht, naar het Rietveld Schröderhuis. Daarna weer terug in Hilversum een bezoek aan het oude sanatorium in Hilversum, dat gebouwd is door Jan Duiker.
Begin 19e eeuw voert het neoclassicisme, de klassieke bouwkunst, de boventoon. Die bouwstijl is op veel plekken in 's-Hertogenbosch terug te zien. Kenmerkend zijn de gestucte gevels en bijzondere daklijsten met Romeinse afwerking. Ook de gotische stijl is terug te zien in de stad. Een mooi voorbeeld daarvan is de Sint Jan.
Op verschillende plekken in Den Haag is de jugendstil, ook wel art nouveau, terug te zien. Panden aan de Denneweg hebben nog versierde portieken in art-nouveaustijl. Ook gevels aan het Haagse Noordeinde zijn bekleed met tegeltableaus, waarin de plantenwereld een rol speelt.