Här får du lära känna våra medarbetare lite bättre.
När Åsa Erlandsson är i Göteborg och gör reportaget om yxmordet på Magnus Natschki får hon ett oväntat möte med en av de dömda i fallet. Tillsammans med fotograf Tony Öien blir de insläppta i kolonistugan där Magnus torterades i timmar. Kalla kårar går genom Åsa när hon inser att Magnus blod fortfarande finns kvar.
När en man knivmördades i Högsbo i Göteborg i mars 2018 kunde den misstänkta gärningsmannen knytas till ett liknande fall drygt två månader tidigare. Hade polisen kunnat förhindra mordet om man tagit vara på ett täcke som kanske bar gärningsmannens DNA?
I Skåne väntas två domar där offren har utsatts för tortyrliknande grov misshandel som pågått i timmar, i ett fall i nästan två dygn. Redaktionen funderar över om det är en trend att utdraget plåga sina offer och ringer upp psykiatriprofessorn Niklas Långström för att få svar på sina frågor.
Ett tips från en tittare innehåller nya uppgifter om mannen som föll från balkongen i Högsbo, några timmar efter knivattacken på en 49-åring i samma bostadsområde. Tipset kastar nytt ljus över polisutredningen - ett ödesdigert misstag kan ha begåtts.
Ytterligare samtal med polisen och SOS larmlistor gör att bilden över vad som hänt i Högsbo i Göteborg den 28 december 2017 börjar klarna. Samtidigt blir frågorna fler. Varför åkte polisen exempelvis inte på det inbrottslarm som kom en timme efter att 49-åringen överfallits med kniv i sin lägenhet? Larmsamtalet kom från ett hyreshus några hundra meter bort.
Efter det brutala rånet mot en barnfamilj i Upplands Väsby som hade annonserat om en klocka på Blocket funderar redaktionen på om de vågar sälja sina prylar på nätet. Karin visar hur enkelt det är att få fram en adress till någon som annonserar och polisen John Franco ger sina bästa tips på vad man ska tänka på som säljare.
Mardrömmen som utspelade sig i Göteborg under tisdagen, då en bebis rövades bort utanför en förskola, engagerar redaktionen. Åsa Erlandsson söker svar hos polisen, Viktor Papini gräver i historien efter kända kidnappningsfall och kriminologen Christoffer Carlsson förklarar teorin om hur tillfället gör tjuven.
Camilla och Lasse tittar närmare på de tre bränderna i Täby utanför Stockholm förra veckan. Två förskolor och en lagerlokal brann natten till den 25 januari. Polisen är förtegen men redaktionens efterforskningar visar att lagerlokalen hyrdes av en person som tidigare dömts för mordbrand.
Kriminaljournalister lägger timmar på att läsa förundersökningsprotokoll, eller fup som det också kallas. Här finns de bevis som åklagaren behöver för att väcka åtal och fuppen ger också en bra bild om vad som har hänt vid ett brott. Jenny Küttim guidar dig till det bästa sättet att ta dig an en fup.
Tio minuter. Så lång tid tog det innan en man som släppts ur arresten på Södermalm begick ett nytt brott hundra meter från polisstationen. Två minuter senare greps han av polis. Camilla och Karin träffar Petter Tomasson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, som var den som brottade ned den misstänkte mannen.
En höggravid kvinna tvingades fysiskt av tunnelbanan av väktare efter att hon inte kunnat visa något giltigt färdbevis. Filmer spreds snabbt i sociala medier som visar ingripandet och incidenten tycks ha delat svenskarna. Veckans brotts redaktion försöker ta reda på fakta och funderar över om filmsekvensen ger hela bilden av händelsen.
Fyndet av riksregalierna som stals från Strängnäs domkyrka engagerar redaktionen. Vem kan ha lagt regalierna på soptunnan i Åkersberga när den åtalade sitter häktad? Och har polisen informerat kung Carl XVI Gustav om fyndet?
En 83-årig man misshandlades brutalt och utdraget av flera gärningsmän i sitt hem i Blekinge. Fyra män är häktade och motivet ska vara pengar. Men kan det funnits fler skäl till misshandeln? Och har alla de misstänkta varit inblandade i brottet. Redaktionen kallar in kriminologen Christoffer Carlsson för att försöka få fler svar.
I Göteborg gäckar en inbrottstjuv polisen. Han begår sina brott längs spårvagnslinje 3 och hans modus är att följa efter barn som går själva hem från skolan. Föräldrar är oroliga och polisen har intensifierat sin jakt på tjuven. Redaktionen försöker ta reda på mer om utredningsläget och pratar med en av de drabbades pappa.
Hur ska nästa Anders Behring Breivik stoppas - innan han slår till? Åsa och Karin åker till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att testa ett nytt verktyg där ensamagerande våldsverkares egna ord analyseras. Genom att söka av deras texter på internet och leta efter bland annat fixeringar, specifika ord och ämnen så kan experter hitta varningstecken hos riskpersoner.
Trots att brott med hedersmotiv funnits i Sverige sen 80-talet så finns det ännu inget i lagen som straffmässigt reglerar hedersbrott. Redaktionen följer mordet på 19-åriga Marzieh i Hökarängen och funderar på om hedersmotivet är tydligt eller inte. Advokaten Seles Bitar Benjamin berättar hur hon ser på hedersbrott och vilka förändringar som bör göras i brottsbalken.
Trots att 16-åringen som hittades död i Märsta förra veckan varit borta i minst åtta dagar tycktes få leta efter honom. Vem var han? Och varför söktes det inte mer intensivt efter honom? Redaktionen söker svar i Märsta men möter en vägg av kompakt tystnad.
En 43-årig man dömdes nyligen till åtta års fängelse i hovrätten för olaga hot mot ett 20-tal politiker och ett mordförsök med brevbomb i London. Ingen skadades men utredningen visar att allt kunnat sluta mycket illa och att en bombman mycket väl kunde ha missats.
Den brevbomb som en svensk man nyligen dömdes för att ha skickat till ett företag i London, skickades troligtvis med vanlig post. Trots att Postnord hävdar att säkerhetskontrollerna är stora och att brevet inte var stämplat så tror både svensk åklagare och brittisk polis att brevet skickats med vanliga posten - som i de flesta fall går med passagerarplan.
Det misstänkta mordet i Knivsta, söder om Uppsala i torsdags morse, förbryllar. Varför berättar polisen ingenting? Camilla, Jenny och Lasse åker till brottsplatsen och får prata med en granne och med polisens tekniker Nils Myhr. Och flera som Redaktionen pratar med bekräftar att kroppen brunnit.
Den 28 februari är det 33 år sedan Olof Palme sköts ihjäl. Än pågår jakten på mördaren. Camilla träffar den relativt nye förundersökningsledaren Krister Petersson som är alltjämt positiv till att lösa mordet. Nya förhör, husrannsakningar och provskjutningar av vapen är några av sakerna som gjorts under året.
Snatteri av lite fikabröd urartade i fredags till ett grovt väpnat rån. Gärningsmännen var under 18 år och det fick polisen att ryta ifrån. I en video på Facebook uppmanar Rinkebypolisen Christoffer Bohman allmänheten att anmäla misstänkta vapeninnehav. Karin och Per åker till Kista för att träffa polisen och prata med folk.
Mannen som efter 24 år häktats för den brutala barnvåldtäkten i Billdal 1995 kan geografiskt kopplas till ytterligare ett brutalt brott - mordet på Malin Olsson på Östra kyrkogården i Göteborg 1994. Redaktionen har kartlagt några av hans boplatser. Dessutom visar det sig att den nya dna-spårningen genom så kallad familjesökning gett positivt resultat även i dubbelmordet i Linköping från 2004.
En av de på senare tid mest omtalade teorierna om vem som mördade Olof Palme är den så kallade “Skandiamannen”. Han jobbade i närheten av mordplatsen och menar att han själv var ett vittne. Vissa menar att han istället var mördaren. Åsikterna på redaktionen går isär och tre av de mest inbitna Palmekännarna diskuterar för och emot “Skandiamannen”.
Gängmordet i Mariehäll föregicks av kontakter mellan en gängfalang och polisen. Hur stor roll spelade polisens information till de kriminella i att ett mord begicks några dagar senare? Och hur ska polisen hantera relationen med brottslingar? Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet, kommer till redaktionen för att berätta om polisens dilemma.
På bara några dagar har minst fyra barn i 12-årsåldern rånats i Hägersten i södra Stockholm. Mobiltelefoner, jackor och andra värdesaker har stulits av gäng som omringat sina offer. Åsa träffar en förälder till en drabbad och en fotbollstränare som har fått nog av otryggheten i området. Polisen som leder insatsen mot rånen berättar att problemet blivit vanligare i området.
En 20-årig man sköts ihjäl med flera skott på Älvsjö station i lördags. Mängder av människor var samtidigt på väg från Båtmässan och riskerade därmed att hamna i skottlinjen. Spaningsledaren Christer Axling menar att gängskjutningarna på allvar blivit en fara för allmänheten. Samtidigt är han hoppfull om att någon av alla de som bevittnade mordet ska kunna bidra till ett gripande.
"Skandiamannen", som menar att han var vittne till mordet på Olof Palme, pekades förra året ut som mördaren istället, i boken "Den osannolika mördaren". Åsikterna på redaktionen går isär huruvida författarens teori håller. Vi tar oss till brottsplatsen och går igenom teorin i praktiken.
Den misstänkte terroristen som sköt ihjäl 50 personer i Christchurch, Nya Zeeland, hade ett tydligt mål och passar in i mallen för hur tidigare ensamagerande gärningsmän radikaliserat sig själva, visar Åsas analys. Redaktionen pratar också med Per på Stockholmspolisens underrättelsetjänst vars uppgift är att hitta farliga personer - innan de slår till.
Veckans brotts producent Ola Lindholms mamma utsattes för en telefonbedragare. Samtalet spelades in och redaktionen bestämmer sig för att ta reda på mer om hur bedragarna jobbar. Polismästare Petra Stenkula berättar att det är grovt kriminella med stort våldskapital som står bakom många av bedrägerierna.
“Jessika”, 34, överfölls och utsattes för misshandel och våldtäktsförsök i Göteborg, oktober 2016. Trots dna, övervakningsbilder, namn och en gatuadress, så lyckades polisen inte gripa någon misstänkt - inte förrän Jessika tog saken i egna händer. I fredags dömdes en 21-årig man till fängelse för överfallet.
I dag hölls rättegång mot Jehovas vittnen. Det handlar om att församlingen inte ansökt om tillstånd hos Statens medieråd för att få visa filmer för barn under 15 år på en sammankomst på Stockholmsmässan 2018. En fällande dom skulle kunna få besvärande konsekvenser för Jehovas vittnen, vars religiösa undervisning delvis bygger på filmvisning.
Hur ska polisen lyckas rekrytera 10.000 nya poliser på fem år? Och hur ska gängskjutningarna minska? Redaktionen får besök av Sveriges nya inrikesminister Mikael Damberg och pressar honom på hur han ska lyckas öka tryggheten och göra polismyndigheten till en mer attraktiv arbetsplats.
I säsongens sista program återvänder redaktionen till några av de brottsfall som tagits upp under våren. Varför knackade polisen inte dörr efter våldtäktsförsöket mot Jessika i Göteborg? Vem var det som mördades och brändes i Knivsta? Varför missade polisen viktig bevisning i mordförsöket i Högsbo? Hur dog 16-åringen i Märsta och gjorde ordningsvakterna i tunnelbanan något fel när de tryckte ned en gravid kvinna på en bänk?
Åklagare Lisa Dos Santos skapar debatt och tycker att det råder en machokultur bland vissa advokater som riktat in sig på att försvara gängkriminella. Hon kritiserar bland annat reklam som riktar sig till kriminella och en hårdare attityd i rätten. Men alla håller inte med och de hon kritiserar vill inte prata med Redaktionen.
Flera advokater hör av sig till redaktionen och reagerar på åklagaren Lisa Dos Santos kritik om att det råder gangsterromantik bland advokater. Dessutom vill advokatbyrån, som igår slängde luren i örat på Camilla Kvartoft, nu förklara varför de gör reklam på sociala medier som enligt många andra advokater inte håller sig inom de etiska ramarna.
En 26-årig, tidigare ostraffad, man hittades skjuten och bränd på en villatomt i Knivsta i mitten av oktober. Fem personer är anhållna för inblandning i mordet. Veckans brott-redaktionen åker till fyndplatsen och pratar med mannen som hittade kroppen. Dessutom försöker redaktionen reda ut vilka som är misstänkta och vad deras motiv kan ha varit.
Det fortsätter att sprängas runt om i Sverige, bland annat tre gånger i Malmö i helgen. Men var kommer alla bomber från? Redaktör Joakim Palmkvist ger sin bild av Malmös undre värld och berättar om två brödrapar som misstänks för att både bygga och spränga bomber.
Hur går det till när någon häktas? Redaktionen går på häktningsförhandlingen av den så kallade "artisten" som misstänks för mord på en 26-årig man i Nacka, vars kropp dumpades och brändes utanför Knivsta. Sammanlagt är nu fem personer häktade, misstänkta för inblandning i mordet.
Polisen har gått upp i nationellt stabsläge efter dödsskjutningen av en 15-årig pojke i Malmö i lördags kväll. Även hans kamrat är allvarligt skadad efter att ha träffats av flera skott. Camilla Kvartoft och Joakim Palmkvist är på plats i Malmö för ett annat uppdrag men passar på att försöka ta reda på mer om det brutala dådet på Möllevångstorget.
Bara timmar efter dödsskjutningen i Malmö i helgen utsattes en 25-årig kvinna för ett vansinnesdåd, några kvarter bort. Men det brutala överfallet har väckt lite uppmärksamhet i media och tycks ha kommit i skymundan av gängvåldet. Attacken utfördes av en för henne okänd man och hon vårdas nu för livshotande skador. Mannen har erkänt brottet och mycket tyder på att han är psykiskt sjuk. Redaktionen tittar närmare på händelsen och varför han kan ha släppts ut från den tvångsvård han stod under.
Ett år har gått sedan Malmö stad drog igång "Sluta skjut" - ett forskningsbaserat program som ska få de tyngsta kriminella att lägga ned vapen. Camilla Kvartoft och Joakim Palmkvist är på plats under genrepet och tar reda på mer om vad som händer på mötet som omgärdas av stor säkerhet.
Med karisma, löfte om stora vinster och ett eget liv i lyx, har han förmått helt vanliga “Svenssons” att skuldsätta sig för att satsa i hans luftslott. Totalt handlar det om nästan 100 målsäganden som blivit lurade på uppåt 100 miljoner kronor. Researchern Jenny Küttim har läst förundersökningen på 13000 sidor och fått en bild av den 31-åriga storbedragaren från Blekinge.
Storbedragaren i Blekinge har lurat mängder av människor på miljontals kronor. Pengarna har de fått genom banklån, som Ferrarimannen hjälpt dem att ta. Redaktionen ställer sig frågan hur det kommer sig att en person kan låna pengar i tio olika banker samtidigt.
En 17-årig flicka från Uddevalla har varit försvunnen i nästan en vecka. Polisen misstänker att hon blivit bragd om livet och en man i 20-årsåldern sitter anhållen skäligen misstänkt för mord. Redaktionen följer utvecklingen och försöker ta reda på vad som kan ha hänt flickan.
I förra veckan släppte polisen en övervakningsfilm på en misstänkt våldtäktsman inne på en hamburgerrestaurang i Göteborg. På filmen syns hur mannen tränger sig in på en toalett där en 26-årig kvinna finns och enligt både polis och offer våldtar han henne. Lasse Lampers och Karin Fagerlund försöker läsa av gärningsmannens beteende och tar reda på mer om utredningen.
Den före detta landsbygsministern Eskil Erlandsson står åtalad för att ha sexuellt ofredat tre kvinnor. Till sitt försvar lyfter han sin åkomma, den så kallade Vikingasjukan, som han menar gör att han behöver hålla fingrarna i rörelse och att han därför kan ha råkat komma åt. Redaktionen tar reda på mer om sjukdomen och rekonstruerar en kvinnas berättelse för att se om Eskil Erlandssons version är trovärdig.
John Franco, tidigare expert i Veckans brott, har precis börjat sin utlandstjänst som svensk polis i Colombia. Han hamnade mitt i kaoset av våldsamma demonstrationer mot regeringen. För redaktionen berättar han om hur det är att vara på en osäker plats och hur han försöker hjälpa den colombianska polisen att bli bättre.
Ytterligare en pistol har stulits från Sveriges yttersta maktcentrum - Rosenbad. Nu sitter en av de anställda skyddsvakterna anhållen på sannolika skäl misstänkt för stöld och grovt vapenbrott. Redaktionen frågar sig hur det är möjligt att stjäla vapen ur låsta säkerhetsskåp i en av Sveriges mest skyddade byggnader.
På måndagskvällen sköts en 25-årig man ihjäl på öppen gata i Malmö. En 23-åring man sitter anhållen misstänkt för mordet. Redaktören Joakim Palmkvist tecknar bilden av två män med en bred kriminell bakgrund.
Den 11 april hittades två män mördade i ett källarförråd i Stockholmsförorten Sätra. Båda var nakna och skjutna till döds. I dag inleddes rättegången mot två misstänka män, men redaktören Lasse Lampers frågar sig om bevisningen kommer att räcka? Och vad var det som egentligen låg bakom dubbelmordet mitt i ett affärscentrum?
Mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla är i ett intensivt utredningsskede. Redaktionen pratar med polisen och försöker ta reda på mer om de två som är misstänkta för att ha hjälpt den mordmisstänkte pojkvännen. De misstänks för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. SVT Uddevallas reporter Lisa Johansson rapporterar från häktningsförhandlingen.
Dejtingappen Grindr för hbtq-män har blivit en marknad för narkotika. Veckans brott har under ett par månader granskat appen och mött en strid ström av köpare, säljare och narkotikaanvändare. Grindr-användaren “Arvid” berättar för redaktionen om hur handeln sker helt öppet.
Den före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) frias från anklagelserna om sexuellt övergrepp på tre kvinnliga politiker. Redaktionen åker till tingsrätten för att ta reda på om det nu är fritt fram att kladda och om den så kallade vikingasjukan, som Eskil Erlandsson tog till i sitt försvar, fick betydelse för domslutet.
I lördags kväll dödades en man i 60-årsåldern brutalt på en restaurang i småländska Gislaved. Han gick emellan när tre gärningsmän troligtvis försökte råna restaurangen. Men mordet omgärdas av frågetecken och redaktionen försöker ta reda på vad som egentligen hände.
Varje år upptäcks en hel drös med förfalskade konstverk när de säljs på gallerier och auktioner runt om i landet. De flesta förstörs när när de avslöjas men några finns i polisens förvar. Redaktionen får en egen visning av några riktiga dyrgripar på polismuseet i Stockholm.
En bild på Vladimir Putin väcker frågor världen över. Fotografiet, som verkar vara tagen på Putins kontor, innehåller en dator med ett till synes gammalt operativsystem. Vissa menar att Putins dator därför är lätt att hacka. Redaktionen bjuder in Joakim Von Braun, en av Sveriges ledande it-säkerhetsexperter, som också är expert på rysk desinformation, för att tolka bilden.
Ferrarimannen misstänkts ha lurat 96 människor på totalt 90 miljoner kronor. Hur kunde så många falla för hans charm och lita på hans affärsidé? Jenny Küttim har träffat en man som under flera år var Ferrarimannens "butler" och han berättar hur han från morgon till kväll manipulerades att finnas vid hans sida.