İlk bölümde ayrıca, bazı araştırmacıların “Türk Piramitleri” olarak adlandırdığı Çin’in Şi’an kenti civarında bulunan piramit benzeri yapılar ile Orta Asya bozkırlarındaki suni tepelerin gizemi ele alınıyor. Bu tümülüs görünümündeki yükseltilerin kimler tarafından, ne amaçla yapıldığı ve hangi uygarlığa ait olduğu araştırılıyor.
Zaman Yolcusu, bu defa Türkiye Türkleri’nin miladı olan topraklara, dünya tarihini değiştiren Oğuzların yurduna, Oğuzeli ve Türkistan’a gidiyor. Güney Kazakistan’da Kırgızistan sınırından başlayıp en kuzeyde Aral Gölü’ne kadar Seyhun Nehri etrafına dağılmış onlarca kadim Oğuz kenti ekrana taşınıyor.
Uralların dibinde olağanüstü güzellikte bir coğrafyada bulunan Başkurtistan, zengin tarih ve kültür değerleriyle de dikkat çekiyor. Cumhuriyet rejimini ilk benimseyen Türk halkı olan Başkurtlar Türkçe’nin en iyi korunmuş lehçelerinden birini konuşuyorlar. Dünyanın en güzel balını üreten, uysal ama güçlü atlarıyla tanınan Başkurtistan ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür ve tarih kurumlarının inşasında katkısı bulunan Ahmed Zeki Velidi Togan’ın doğup büyüdüğü ülke. Başkurtistan, muhteşem florasıyla bilinen Ural Dağları’nın batı kıyısından Rusya müslümanlarının müftülük merkezi başkent Ufa’ya, güneydeki petrol zengini düzlüklerden görkemli Ak İdil (Belaya) nehrinin açtığı derin vadilere son derece ilginç bir coğrafyanın üstünde yer alıyor.
Başkurtistan’dan şaşırtıcı konu başlıkları ile ekrana geliyor. Cumhuriyet rejimini ilk benimseyen Türk halkı olan Başkurtlar Türkçe’nin en iyi korunmuş lehçelerinden birini konuşuyorlar. Dünyanın en güzel balını üreten, uysal ama güçlü atlarıyla tanınan Başkurtistan ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür ve tarih kurumlarının inşasında katkısı bulunan Ahmed Zeki Velidi Togan’ın anavatanı. Başkurtistan, muhteşem florasıyla bilinen Ural Dağları’nın batı kıyısından Rusya müslümanlarının müftülük merkezi başkent Ufa’ya, güneydeki petrol zengini düzlüklerden görkemli Ak İdil (Belaya) nehrinin açtığı derin vadilere son derece ilginç bir coğrafyanın üstünde yer alıyor.
Ruslara 500 yıl hükmeden bir halk Tatarlar. Rusların Volga adını verdiği Avrupa’nın en uzun nehri İdil’in kıyısında bin yılı aşkın bir süredir yaşayan Türk kökenli topluluklar günümüzde İdil-Ural Tatarları olarak biliniyorlar.
1552'de Rus Çarı korkunç Ivan'ın yıktırdığı Kazan daha sonra inşa edilip,tekrar ibadete açıldı.
Dinlerini değiştirmemek için ormanlara sığındılar; Mişer Tatarları.Türk tarihinin az bilinen gerçek öyküleri.