All Seasons

Season 1

  • S01E01 Toppa för att krossa

    • SVT

    För vem finns ungdomsidrotten? Och varför är det så viktigt att vinna? Vi följer det svenska innebandylandslagets förbundskapten Jan Erik-Vaara. Han är uttalat emot selektering och betonar att inkludering följt av specialisering är det som skapar framgång. Elvaårige Frederik, världens bästa barn i taekwondo, satsar extremt hårt på träningen och har redan bestämt sig för att ta guld i fyra OS. Bobbo Krull gör sitt bästa för att få Frederik att börja lyssna till sin lek- och barn- och ungdomsklocka. Dessutom träffar vi Marisa Da Silva, gymnasten som hoppade av som 17-åring, som berättar om den sektliknande kulturen inom gymnastiken.

  • S01E02 Bänkad, petad och körd

    • SVT

    Idrottsrörelsen säger sig inkludera alla som kan och vill, men vem får egentligen vara med i denna allvarsamma lek? Var fjärde ungdom har känt sig kränkt inom idrotten och 30 % har upplevt att de blivit petade. En av dem är 9-åriga innebandyspelaren Emrik som inte fick spela kvar i sitt lag. Niklas Hyland inspireras av Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll, i hennes ambition att skapa ett lag där alla inkluderas och är viktiga och där oliktänkande snarare stärker gemenskapen. Vi träffar också fotbollsproffset Martin Mutumba som berättar om sina erfarenheter av att vara en outsider i sitt pojklag, och f.d. ungdomsproffset Martin Bengtsson, vars maniska fotbollsspelande ledde till ett självmordsförsök.

  • S01E03 Hets och värderingar

    • SVT

    Anledningarna till varför man idrottar är många - det kan vara för att nå resultat, ett sätt att träffa vänner och få motion, eller bara en livsstil. Vi träffar surfinstruktörerna Jens Holmer och Peter Sahlberg som fokuserar på att lära ut med glädje. Vad är det som gör att vuxna människor engagerar sig så mycket att de ibland tappar vett och sans när de ser sina barn idrotta? Och vad är det som gör att det finns tränare som ser sin trupp som ett redskap för den egna framgången? I Idrottssverige förekommer olika mer eller mindre påhittade teorier om hur träning ska bedrivas på bästa sätt och för bästa resultat. Men vad har tränarna egentligen för utbildning och pedagogisk erfarenhet? Och hur får en tränare bete sig? Vi träffar bland andra före detta fotbollsmålvakten Magnus Hedman som skrev en bok om hur han själv insåg att han höll på att hetsa glädjen ur sina barn.

  • S01E04 Föräldrar, det stora problemet

    • SVT

    Ingen annanstans än på idrottsplatsen är det så accepterat för föräldrar att släppa loss sina känslor ihop med barnen. Ibland är de bara pinsamma - ibland rent idiotiska. En ny undersökning visar att nio av tio föräldrar anser att aggressiva föräldrar är ett problem inom barn- och ungdomsidrotten. Vi träffar VM-hjälten och fotbollstränaren Klas Ingesson som delar med sig av sin syn på föräldraperspektivet. Han vittnar om att föräldrar som bryr sig för mycket bara förstör för sina barn. Vi hör också historien om när det gick alldeles för långt och en pappa misshandlade sin 12-åriga son vid en tennismatch.

  • S01E05 Barnidrott en klassfråga

    • SVT

    Långt ifrån alla ungdomar har råd att idrotta, trots idrottsbidrag på flera miljarder från stat och kommun. Vi träffar Pernilla Johansson, trefaldig världsmästare i kick- och thaiboxning, som driver det sociala ungdomsprojektet Frysbox. Hon talar om hur alla har rätt till träning och att samtidigt kunna utvecklas som individer. Skidåkning är en sport som kräver stora resurser. Henrik Ager är skidpappa och träningsansvarig för Lidingö alpint. Ofta åker de på läger och det blir många resor för att barnen ska få hålla på med sporten. Dessutom träffar Bobbo Krull agenten Martin Nilsson och vi hör om konståkningsföreningen i Danderyds kommun som fick sitt bidrag indraget.

  • S01E06 Med kroppen som redskap

    • SVT

    Tjock, spinkig eller bara smal. Kroppen är vår bästa vän, men kan lätt bli en fiende. Det sägs att vi idrottar för att må bra, men ätstörningar är tio gånger vanligare inom idrotten än i samhället i övrigt. Vad säger det om idrottens sundhetsideal? Vi följer friidrottstränaren Yannick Tregaro i hans tränarvardag och talar om ideal. Vi träffar också Martina Granström, en av Sveriges främsta simmare som valde att sluta bara 21 år gammal, och elitdansaren Frida som pushade sig så hårt att hon blev sjukskriven för utbrändhet och ätstörning när hon var 18 år.

  • S01E07 Skador och skandaler

    • SVT

    Överbelastningsskador, stressfrakturer och ett skelett som till slut riskerar att gå av - innan du ens hunnit bli tonåring. Men också drömmar om segrar och att kunna ägna livet åt det du älskar, idrotten. Skador hos elitidrottande barn och ungdomar ser ut att öka. Vi möter 16-årige Zaccarias som satsade stenhårt på gymnastik när han var liten, men idag har så ont i kroppen att han inte längre kan gå. Klas Östberg har jobbat som läkare för OS-truppen och på sin klinik tar han emot många idrottande barn och ungdomar. Han menar att skadorna har blivit fler i takt med att elitsatsningarna sjunkit allt längre ner i åldrarna. Vi möter även elitidrottarna Anna Haag och Emil Jönsson som förutom idrottsliga framgångar har ett starkt engagemang i ungas idrottsutövande. Deras sommarläger för unga är tänkt att lägga grunden för en lång och rolig idrottskarriär.

  • S01E08 I lagets namn

    • SVT

    Möt den 14-årige ungdomsdomare som har fått ta många fula ord från barnens föräldrar under matcherna. Några av dessa har dessutom slutat med att föräldrar börjat slåss med varandra. Ramona Karlsson är en av Sveriges bästa rallyförare, men också en inspiratör som utbildar unga rallytjejer. Hon vet hur man hanterar ilska och våldsamma situationer i en tuff och mansdominerad idrott. Vi träffar även Albin som var en av Sveriges mest lovande unga hockeyspelare, karriären var utstakad och NHL väntade på honom. Men efter flera allvarliga hjärnskakningar var det färdigspelat och en helt annan verklighet än NHL-proffs mötte honom

Season 2

  • S02E01 Ni spelar som kärringar!

    • SVT

    Idrott ska vara för alla. Ändå är diskriminering bland barn som håller på med idrott ett globalt problem. Möt Sebastian som blir retad för att han rider, och fotbollstjejerna som blev ifrågasatta efter att de klippte håret kort. Vi träffar också Ida Östensson som arbetar hårt för kvinnors roll på skateboardscenen och Justine Siegal i Los Angeles, som driver organisationen Baseball for all.

  • S02E02 Tidiga elitsatsningar

    • SVT

    Avhoppen inom den svenska fotbollrörelsen ökar. Många börjar med sporten men desto fler slutar. Vad tycker de inblandade aktörerna såsom idrottsrörelser, tränare och föräldrar om detta? Och hur upplever barnen situationen? Vi besöker fotbollsklubben Azalea som har som mål att ha kvar barnen så länge som möjligt, och att de ska ha roligt. AIKs fotbollsakademi har som prioritering att utbilda framtida elitidrottare. Vi träffar även Yamina Enedahl som är Sveriges första världsrekordhållare i fridykning. Hon berättar bland annat om resultatfokus och påtvingade mål.

  • S02E03 Tidig gallring och missade stjärnor

    • SVT

    Hur fungerar det med tidig gallring inom ungdomsidrotten? Vilka är det man riskerar att missa? Vi träffar Henrik Harlaut som aldrig haft en tränare. Ändå har han vunnit guld i Big Air på X-games och kom sexa i OS-finalen i Sotji. Skidåkaren Marcus Hellner antogs som sista elev till Gällivares skidgymnasium. Vi träffar Henrik Gustavsson som då jobbade på Mora skidgymnasium och nobbade Hellner. Det har ju gått ganska bra för Marcus senare, men det var svårt att se när han var 15. Vi träffar också Magnus Pettersson som skickade sina 10-åringar i Enskede IK att möta 11-åringarna i Hammarbys fotbollsakademi. Matchen slutade 32-0

  • S02E04 Klubbidrott - på gott och ont

    • SVT

    Föreningsidrotten tappar medlemmar. Vad beror det på? Möt syskonskaran Hoppe som för succé i wakeboardvärlden, utan förening eller tränare. Vi träffar också Joa Hellsten som skrev det så kallade hockeybrevet, som riktade kritik mot hockeyföräldrar. Vi tittar också på fenomenet inkilning, nollning av unga nya medlemmar i föreningar. Fotbollsspelaren Mikael Danielsson berättar hur dåligt många mår av det.

  • S02E05 Tävlingssystem

    • SVT

    Det finns många tränare som coachar mot målet att vinna nästa match eller nästa tävling. Att dra saker till sin spets och stirra sig blind på snabba segrar är lätt. Att höja blicken och försöka se systemet som dessa segrar ingår i är svårare. Varför och hur tävlar vi egentligen? Vi följer med golfaren Pia Nilsson som tillsammans med Marriott Lynn driver Vision 54. De instruerar golftränare och många av dem instruerar barn. Fokus ligger på det mentala planet. Vi hänger också med till ponny-SM i Vetlanda, där olika förhållningssätt till stilbedömning visar sig.

  • S02E06 De supermotiverade

    • SVT

    Vilka risker finns det inom ungdomsidrotten? Vi träffar Jens Fredriksson som är ett stort namn inom ridsporten. Han berättar om olika personer inom sin sport. Albin Gustavsson, 13 år, var för stor för det vanliga fotbollslaget. Ingen ville spela med honom och han slutade. Istället satt han hemma och tappade självförtroendet. Men allt blev bättre när han hittade en ny sport: amerikansk fotboll. Emilie Färdigh var ett framtidslöfte och 1996 vann hon över Kajsa Bergqvist i nästan varje tävling. Men en knäskada kom emellan. Och så berättar läkaren Mats Börjesson om stillasittandet, som är ett av vår tids största problem.

  • S02E07 Akademispecial

    • SVT

    Hur mycket press kan och vill vi utsätta barnen för? Tioårige Zico Jr spelar fotboll i FC Barcelonas fotbollsakademi. Han tränar fotboll varje dag och drömmer som så många andra om att bli proffs. Akademin ses som en drömfabrik där flera av världens största fotbollsspelare tillbringat sina ungdomsår. IMG Academy i Florida kallar sig världens ledande idrottsakademi. En mental coach guidar oss runt organisationen vi träffar ett par svenska atleter som gjort valet att flytta till Florida och IMG. Före detta fotbollsproffset Erik "Samba" Johansson har startat en flytande fotbollsakademi. En gång i veckan är det spontanfotboll där alla är välkomna. Han vill att barnen ska fokusera på det vackra spelet.

  • S02E08 Idrottsrörelsens framtid

    • SVT

    Hur kommer ungdomsidrotten att överleva framtiden? Möt 70-årige eldsjälen Seppo Reijonen som bygger hoppbackar, mekar med skidliften och instruerar sportintresserade barn och ungdomar i Fagersta. Vi träffar även doktor Ulrika Berg som berättar om barn och ungdomars fysiska, psykiska, sociala och sexuella förutsättningar. Hon menar att många har föreställningen att barn äldre än 12 år anses vara färdigutvecklade inom ungdomsidrotten, vilket de inte är. Ibland glömmer man bort betydelsen av sociala relationer till förmån för att uppnå goda resultat.