Den 11 mars 2011 drabbades Japan av en katastrofal jordbävning som åtföljdes av en tsunami som slog in över nordöstra delen av landet och krossade allt i sin väg. När delar av kärnkraftverket i Fukushima exploderade spreds radioaktivitet över ett stort område och hundratusentals människor blev tvungna att lämna sina hem. Byarna närmast kärnkraftverket kommer inte att vara beboeliga på mycket länge, kanske flera decennier. Här träffar vi personer som på olika sätt lever med skalvets konsekvenser, bland andra ett par som ägnar sina liv åt att rädda djur från de avstängda områdena nära Fukushima, och familjer som väljer att stanna kvar på platser alla andra evakuerat. Och så tar vi reda på hur japanerna klarar sitt nya uppdrag - att spara el!
Tornadon som drabbade den amerikanska staden Joplin i maj 2011 var en av de dödligaste i USA:s historia. Vindstyrkan nådde som mest 402 km i timmen och uppmätte EF5 på Fujitaskalan vilket innebar att hela hus lyftes och flyttades långa sträckor och att bilar flög genom luften som missiler. Ovädret, som drog igenom staden på mindre än 25 minuter, förstörde 7000 hus och dödade 162 personer. Vi besöker Joplin och träffar människorna som överlevde stormen.
I november 2010 uppmanades invånarna i Östersund att koka allt vatten som skulle användas till dryck, matlagning och tandborstning. Men åtgärden kom sent, parasiten som förorenat vattnet hade redan smittat en stor del av stadens befolkning. Hela samhället påverkades; operationer fick ställas in, många var borta från skolan och personalbrist gjorde att många fick svårt att driva sina verksamheter. Ett febrilt arbete inleddes för att rena vattnet och spåra smittkällan men det skulle ta månader innan man kunde dricka kranvattnet igen. Vi besöker Östersund och träffar ortsborna som inte längre tar rent vatten för givet.
Kenya, liksom flera andra länder i Östafrika, är hårt drabbat av torka. Torkan, som är den värsta på 60 år, i kombination med stigande priser på mat gör att miljoner människor nu riskerar att svälta ihjäl eller få men för livet till följd av undernäring. Vi reser till Kenya för att träffa några av de som påverkas av torkan och matbristen.
Hur kan man väcka högstadieelevers intresse för kemi, biologi, fysik och teknik? Här beskrivs arbetet bakom tv-serien Fatta katastrofen samt den pedagogiska tanken med det kontextbaserade cross-medieprojekt som det är. Vi träffar projektledare Helene Näslund, mediepedagog Jenny Reichwald, Anna Åkerfeldt, doktorand vid Institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet, elever och lärare som berättar om konceptet.